Blog Bizden Haberler Dergisi’nde; Tarım ve Gıda Sektörü

Bizden Haberler Dergisi’nde; Tarım ve Gıda Sektörü

Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş: “Bilime dayalı dijital tarım sürdürülebilirlik ve dünyanın geleceği için kritik”

Sağlık, kalite ve lezzet odağında ürettiği ürünlerle yarım asırdan uzun bir süredir sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan Tat Gıda, dijital teknolojilere yaptığı yatırımları, tarımın sürdürülebilirliğini esas alan akıllı tarım odaklı projeleri, çiftçinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunan çalışmalarıyla sektöre öncülük ediyor. Çağın gereklerini, değişen ihtiyaç ve beklentileri öngörerek ürünlerini ve iş süreçlerini her zaman güncellediklerini belirten Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş, “İlk günden bu yana yatırım yaptığımız tarımda dijitalleşme konusu önümüzdeki dönemde de stratejik önceliklerimizden biri olmaya devam edecek” diyor.

Yerli üretimin korunması ve güçlendirilmesi, her alanda sürdürülebilirlik bakış açısı ile ilerlemek son derece kritik başlıklar; bizim de üzerinde titizlikle çalıştığımız ana konularımız. Şirket olarak, tüm süreçlerimizde dijital dönüşüm en temel başlıklardan biri. Bu kapsamda sürdürülebilirlik odaklı üretim anlayışımız ve fabrikalarımızın dijitalleşme yolculuğunda öncelikle mevcut durum tespiti ve gelişim alanlarının belirlenmesi için bir çalışma yaptık. Bu doğrultuda, Smart Industry Readiness Index (SIRI) analizi ile gelişim fırsatlarımızı önceliklendirdik ve dijitalleşme yolculuğumuzun kutup yıldızı olarak Türkiye’de gıda sektöründe ilk “Lighthouse Üretim Tesisi” olma hedefini belirledik. Ayrıca yardımcı tesisler ve üretim sahasında operasyon izlenebilirliğini sağlayarak, özellikle enerji ve OEE yönetiminde performans artışı hedefliyoruz. Uçtan uca entegrasyonla proseslerin birbiriyle konuşmasını ve bütüncül bir yaklaşımla dijital platformlarda yönetilebilir olmasını planlıyoruz. İşletmelerimizde bu yıl öne çıkan projelerimiz:

  • Artezyen kuyularını dijitalleştirerek su yönetimini dijital ortama taşıyoruz. Bu şekilde kullandığımız suyu en az enerji ile elde edecek şekilde optimizasyon modellerine sahip olacağız.
  • Buhar üretimimizi dijitalleştirerek, optimum çalışma için kazanlarımızın verimini 7/24 izleyebilir hâle geleceğiz.
  • Üretim hatlarımızda elektrik tüketimini izleyerek, doğru maliyetlendirme ve verimsizlik kaynaklarını tespit için baz bilgilere sahip olacağız.

Diğer taraftan, son iki yılda değişen tüketici ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda farklı ürün gruplarında üretim hattı ve kapasite yatırımları gerçekleştirdik. Tüketicinin hız ve pratiklik arayışı doğrultusunda son dönemde ciddi şekilde büyüyen hazır yemek kategorisinde mevcut ürün ailemizi yeni formatta tüketim imkânı veren ürünlerimizle genişletiyoruz. Aynı zamanda sağlıklı ve iyi beslenme motivasyonu ile beraber artan bitki bazlı beslenme trendine hâlihazırdaki birçok ürünümüzle karşılık verir durumdayız. Gerek domates ürünleri gerekse fonksiyonel fayda da sunan turşu kategorisinde kapasite artışını destekleyecek yatırımlar yaptık. Tüm bu ürünleri sofralara taşıyabilmemiz için tarımın önemi tartışılmaz. Tarımda kaynak kullanımı ve karbon emisyonu verilerine baktığımızda, dünyada suyun yüzde 70’inin tarımsal amaçlı kullanıldığını görüyoruz; karbon salınımının yüzde 23,7’lik kısmı ise tarımsal faaliyetlerden geliyor. Hepimizi yakından ilgilendiren iklim kriziyle başa çıkmak, gübre, su ve kimyasal kullanımını azaltırken karbon ayak izini sıfırlamak için tarımda sürdürülebilirliğe yatırım yapmak önemli. Bu noktada, Tat olarak bizim de odaklandığımız bilime dayalı dijital tarımın kritik bir konu olduğunu düşünüyoruz.

Dijital tarım konusunda yıllardır yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde, önemli tecrübeler biriktirdik. Tarım alanlarıyla üretim tesislerimiz arasındaki entegrasyonu artırarak, sözleşmeli tarım modelimizi yeni tarımsal ürünlerle genişleterek ve bize ürün üreten çiftçilerimize dijital tarım alanındaki bilgi birikimimizi sürekli aktararak tarımda sürdürülebilirlik adına öncü çalışmalara devam edeceğiz.

Share This Post

More To Explore

Haber

Tat Gıda “6. Dijital Tarla Günü”nde Agro Hub’ı Tanıttı!

6.Dijital Tarla Günü’nde, Akıllı Tarım Teknoloji Uygulamaları ve Agro Hub Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması, çiftçinin gelişiminin desteklenmesi ve tarımda dijitalleşmenin artırılması amacıyla hayata geçirdiği “Domatesin Önderleri Programı” kapsamındaki “Dijital Tarla Günü”nün 6.’sını Bursa Mustafakemalpaşa’da düzenledi. Dijital Tarla Günü etkinliğine; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Mustafakemalpaşa

Bülten

Bizden Haberler Dergisi’nde; Tarım ve Gıda Sektörü

Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş: “Bilime dayalı dijital tarım sürdürülebilirlik ve dünyanın geleceği için kritik” Sağlık, kalite ve lezzet odağında ürettiği ürünlerle yarım asırdan uzun bir süredir sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan Tat Gıda, dijital teknolojilere yaptığı yatırımları, tarımın sürdürülebilirliğini esas alan akıllı tarım odaklı projeleri, çiftçinin gelişmesine ve